Vad är skillnaden mellan Champagne, Cava och Prosecco?

Bubbel som bubbel, eller? Nja, inte riktigt. Nog för att champagne, cava och prosecco alla kommer med likadan kork samt bubblar, så är det inte samma sak!

Champagne

För att ett mousserande vin skall få kallas champagne så måste det ha framställts i regionen Champagne i Frankrike. Det är det enda krav som finns på denna dryck och det finns inga krav på att det ska ha lagrats en viss tid eller komma från en viss gård eller ha ett visst recept. Dock är det vanligt att använda druvor som chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Cava

Det är fler regler för cava än vad det är för champagne. För att ett vin ska få kallas Cava så måste det produceras i Spanien. Det måste göras på någon av följande druvor, Pinot Noir, Chardonnay, Macabeo, Xarel-lo, Grenache, Parellada, Malvoisie, Trepat eller Monastrell. Druvorna måste komma från en av de godkända kommunerna i Spanien och det måste vara tillverkat enligt traditionell metod och ha lagrats i minst 10 månader. Det måste även ha en alkoholhalt mellan 10,8% och 12,8%.

Prosecco

Prosecco är från Italien och det är en slags blandning mellan champagne och cava. Prosecco är från början namnet på en grön druva. År 2009 så bytte man dock namn på druvan till Glera. All Prosecco framställs på druvan Glera i regionen Venetien i norra Italien. 

En del av Proseccons process är att man jäser det en andra gång genom att tillsätta socker och jäst till det vita vinet i en ståltank som håller maximalt 20 grader. Vinet lagras sedan 18-24 mån på ståltanken innan det hälls över på flaska. 

29 Apr 2021