Mat till champagne

Champagne och mat är en fantastisk bra matchning! Det spear ingen roll om du föredrar en fransk champagne, en italiensk Prosecco eller en spansk Cava så finns det en massa maträtter och annat att äta till champagne och andra olika mousserande viner.

Vad ska man äta till champagne?

Det finns idag många maträtter att välja på, allt från förrätter till huvudrätter och så klart tilltugg. 

Om du vill ha champagne till huvudrätten finns det många alternativ hos medelhavsköket. Friterad mat har en lätt smak som passar bra till franska champagner, som Moët et Chandon. Cava passar perfekt till tapas eller saltad torsk.

Vad äter man till äldre utvecklad champagne?

I en lagrad, det som även kallas för mogen, champagne finns det en tydligt utvecklad smak med underordnade aromer. Dessa toner, de påminner bland annat om aprikoser, honung, nötter och rostat bröd. Det är dessa toner som passar bra för mat. Bland annat är det väldigt gott med boeuf bourgoignon, porterstek eller en egenkomponerad höstgryta tillsammans med ett glas mogen champagne.  

Vilken champagne passar som fördrink?

I stort sett alla de sorter du hittar på Systembolaget  går att ha som fördrink . Det som styr är om du har tilltugg eller inte och i så fall vad för tilltugg.

En söt champagne tillsammans med svenska jordgubbar som har fått växa och mogna långsamt är en perfekt kombination.

Ett glas Moët & Chandon Brut Impérial fungerar till både salta och söta tilltugg.

För ostar eller skaldjur som tilltugg är Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut ett utmärkt val.

Förrätter till champagne

  • Kaviar
  • Alla salta maträtter
  • Frukt och bär
  • Fisk och skaldjur
  • Milda ostar som exempelvis Brie
  • Ugnsbakade grönsaker

6 ostar som är perfekta till champagne

Eftersom champagne har en hög syra passar den perfekt till fet mat som ost. Det finns några ostar som passar extra bra till champagne.

  • Brilliant Savarin – en fransk vitmögelost som passar bäst till torr champagne.
  • Comté – en fransk hårdost som passar bäst till lagrad champagne.
  • Parmesan – en italiensk hårdost med sälta som passar bäst till lagrad champagne.
  • Crottin de Chavignol – små getostar med nötig smak.
  • Pouligny St Pierre – en getost med smulig konsistens och lite sälta.
  • Castello White – dansk vitmögelost med tryffel.

Söt och halvsöt champagne till dessert

En efterätt kompletterar måltdein och det fungerar bra med champagne även till detta. Det gäller bara att kombinera rätt.

Tårtor, maräng och smörkakor är den perfekta matchningen till söta champagner. Den gyllene regeln är alltså söt eller halvsöt Champagne till söta desserter.

Många tror att det ska bli för sött, men  sötman i maten gör att champagnen istället upplevs som friskare och torrare.

29 Mar 2023