Hur kan man skapa god ergonomi i skolan?

Ett klassrum är en av de viktigaste arbetsplatserna både för elever och lärare. Med ergonomiska möbler blir ett klassrum en positiv arbetsmiljö med personlig utveckling och lärande i centrum.

Nu kanske många av oss inte är medvetna om termen "ergonomimöbler". Så låt oss ta reda på vad det är och hur du kan skapa bra ergonomi i skolan.

Vad är ergonomiska möbler?

Ergonomiska möbler är speciellt designade för att stödja funktion och komfort för mänskligt bruk. Det minskar risken för muskuloskeletala problem, ryggproblem, ledvärk, nacksmärtor, artrit, förträngda organ och dåligt blodtryck. Det är som att skapa en varierad och flexibel miljö som stödjer både elevers och lärares olika behov och förmågor.

För att möbler ska anses vara ergonomiska måste de:

  • Förbättra den naturliga rörelsen och flödet av människokroppen, snarare än att begränsa.
  • Stödja ryggradens naturliga S-hållning.
  • Lätt justeas för att rymma en mängd olika människor.
  • Uppmuntra fysisk rörelse under dagen.
  • Sätta användbarhet före bekvämlighet eller estetik.
  • Minska stressen i leder, skelett och muskler.

www.cadiform.se finns det ergonomiska möbler för både lärare och för elever. 

Hur skapar man bra ergonomi i skolan?

Har du bra koll på att hållning, ljus, ventilation, akustik och en flexibel miljö som skapar variation, förbättrar elevernas välmående och gör det lättare att hålla en hög koncentrationsnivå hos dem? Därför är det mycket viktigt att tillhandahålla justerbara lösningar och produkter för elever och lärare.

Det är därmed bra att välja rätt sorts skolbänk. Den bör vara speciellt utvecklat för skolmiljön. Den bör även vara höj-och sänkbar samt att bekväm att sitta vid

Det är även viktigt att ha En rätt sorts stol då det avgörande för att ge eleverna en ergonomisk arbetsställning. En skolstol bör väljas för att passa elevens ålder och bör vara justerbar i höjdled.

24 Mar 2023